ontvochtiging




In binnenbaden vormt de relatieve luchtvochtigheid veroorzaakt door het temperatuursverschil tussen het zwembadwater en de omgevingslucht problemen. De relatieve luchtvochtigheid kan tot 95% oplopen en is de oorzaak van verkleuring, verrotting van hout, afpellen van beschildering, schimmelvorming, ...

Er zijn verschillende technieken om de lucht te ontvochtigen. Voor zwembaden wordt de lucht ontvochtigd door middel van condensatiedrogen.

Een warmtepomp (compressor) koelt de vochtige lucht af tot onder het dauwpunt of condensatiepunt. Het water wordt onttrokken uit de lucht. Deze ontvochtigde lucht wordt terug opgewarmd met de recuperatie energie die de warmte pomp heeft onttrokken tijdens het afkoelen van de lucht.

De werking van de ontvochtiger wordt geregeld door een hygrostaat en eventueel door een thermostaat, die ingesteld wordt volgens een vochtigheidsgraad en temperatuur.

Wandontvochtiger

De wandontvochtiger wordt aan de wand bevestigd met een bevestigingsset met trillingsdempers. Ze hebben een ontvochtigingscapaciteit van 40 tot 140 l/24 u bij 30º Celsius omgevingstemperatuur en 70% relatieve vochtigheid. Ze zijn de gemakkelijkste oplossing om een ontvochtiging van een lokaal te bekomen.

Kanaalontvochtiger

Zoals de naam het laat vermoeden wordt dit toestel verbonden aan kanalen. De vochtige lucht wordt weggezogen waar ze ontstaat. Een veel betere werking van ontvochtiging. Een glaswol isolatie met hoge densiteit draagt zorg voor de thermische en akoestische isolatie. Het toestel kan horizontaal of vertikaal geplaatst worden.

De ontvochtigingscapaciteit bedraagt van 120 tot 180 l/24 u bij 30º Celsius omgevingstemperatuur en 70% relatieve vochtigheid.

Kanalen .

De kanalen hebben natuurlijk ruimte nodig om geplaatst te worden. Meestal wordt dit gedaan in de kelderruimte naast het zwembad. Zij worden geleverd in plaatvorm, 20 mm dik, met V groeven zodat deze gemakkelijk tot een kanaal gevormd kunnen worden. De lengte is steeds 120 cm. De platen bestaan uit gespoten schuimkernen en dubbelzijdig bekleed met zuivere aluminium. Zeer hoge isolatiefactor en neemt geen vocht op.

Men kan zo alle soorten vormen of profielen bekomen, zoals verminderingen van doorsnede,vertakkingen,verloop onder een bepaalde hoek, etc.

De luchtinvoer en uitvoer gebeurt langs aluminium grills.

                    

Verwarming

Er kan altijd in elke ontvochtiger een warmtebatterij gestoken worden om de zwembadruimte op temperatuur te houden. Deze warmtebatterij wordt aangesloten op de centrale verwarming. Geen radiatoren dienen geinstalleerd te worden.

 

 top


   A.A.P.C. zwembaden    Handelslei 306,    2980   Zoersel  Tel: 03/383.54.24